Po dvoch týždňoch odstávky slúži tunel Branisko opäť cestnej doprave

20.05.2004 Celý región

Na pravé poludnie 17. mája opäť spustili do prevádzky cestný tunel Branisko na rozhraní okresov Prešov a Levoča.
Po desiatich mesiacoch v skúšobnej prevádzke bol najdlhšie - až dva týždne od 3. mája t. r. v odstávke a vykonali sa priamo v ňom a v jeho okolí na diaľničných privádzačoch nestavebné a stavebné opravy. Všetky plánované úlohy správca diela Slovenská správa ciest (SSC) podľa vyjadrenia vedúceho kancelárie generálneho riaditeľa SSC Juraja Fürsta splnil bezo zvyšku.
V rámci nestavebnej údržby vyčistili istenia, chodníky, vozovku, únikovú chodbu, priestor západného a východného portálu, technické zariadenie, osvetlenie, statické a premenlivé dopravné značenia v tuneli. Navyše geodeti inštalovali vo vnútri päť kilometrov dlhého stavebného diela geodetické meracie body, ktoré tam doteraz neboli. Urobil sa tiež servis technologických zariadení na priľahlých úsekoch diaľnice od Beharoviec a od Fričoviec v rámci tzv. informačného systému diaľnic ISD. Obsahom stavebných prác počas prerušenia premávky bola výmena kanalizačných poklopov na vozovke a oprava požiarneho vodovodu. Navyše obnovili vodorovné dopravné značenie.
Tunel bude do 30. júna t. r. stále v skúšobnej prevádzke od svojho spustenia v závere júna 2003. Po tomto dni by mal prejsť do normálneho prevádzkového režimu.
Počas uzávierky tunela bola cestná doprava vedená po pôvodnej ceste horským masívom Branisko. Podľa hlásení polície nedošlo k žiadnym vážnejším nehodám.

(jj)
 

Vyberte región